Viktig melding!

Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:

  • Bilder vises ikke
  • Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
  • Innhold som ikke vises riktig
  • Utdatert eller feilaktig informasjon
  • Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
  • Feil eller uventet oppførsel
  • Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer

Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.

Flere bilder av Fiken
Fiken

Fiken - Ficus carica

Navn Fiken
Samisk navn Fihkon, Fiikon
Latinsk navn Ficus carica
Familie Morbærfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling x
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Sevjen fra treet og halvmodne frukter sies å være gifitige. Sevjen kan irritere øynene kraftig.
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre
Ytelsesevne 2
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Bladfellende tre som blir ca 6 meter høyt og vidt. Bærer frukter som oftest er pæreformet. OBS, fruktene bruker 2 sesonger på å modne. Blir opptil 5 cm store. Fiken kommer i et økende antall sorter som klarer seg fint i Norge. Treet bør dyrkes i en stor potte som begrenser rotveksten, potten kan senkes ned i jorden (For mer info se beskjæring nedenfor). Kan da gi en årlig avling på 5-15 kg. Fruktene er modne når de mykner, og må tørkes hvis de skal lagres.

Urtekildens Planteleksikon om fiken

Konservering av fiken

Fiken i honningmarinade
Fikensennep

Formering av fiken

: Lett
: Noe vanskelig
: Svært vanskelig

Avleggere : Luftavleggere På høsten eller våren. Gjøres på en moden plante når temperaturen ligger rundt 15-20°c. Tar ca 3 måneder. Må ikke tørke ut.

Stiklinger : Grønnvedstiklinger og semimodne stiklinger . Hardvedstiklinger med en diameter på 1-2 cm og en lengde på 10-12 cm. Seint på høsten eller seint på vinteren. Må holdes frostfritt.

Fiken sorter

Bornholms diamant Sannsyneligvis en klon eller frøplante av 'Brown Turkey' som yter like bra, om ikke bedre enn 'Brown Turkey' i nordisk klima. Opphavet er imidlertid usikkert, og det kan være ulike sorter under samme navn i omløp .
Bourjasotte Grise: Medium til store frukter. Sirupsaktig rik smak. Gir store avlinger, men trenger en varm plass.
Brown Turkey: Store pæreformede frukter med rik smak. Bærer avling 2 uker etter Brunswick. Regnes så langt for å være mest hardfør og egnet for nordisk klima.
Brunswick: Store frukter og kraftig vekst. Gir tidlig avling.
Dalmatie: Store frukter, tynt løvverk.
Gouette d'Or: God kvalitet, men trenger en varm plass.
Noir de Carombe: Fett jordbærrødt fruktkjøtt.
Sultane: God smak.
White Marseilles: Store, runde og svært søte frukter.

Beskjæring av fiken

Fiken må trenes litt spesielt i kjøligere klima som Norge for å slippe inn mest mulig lys slik at den kan bli avlingsbærende. Den mest vanlige måten er å trene den med en vifteform, men den kan også trenes med buskform. Man er fremdeles litt avhengig av gunstig sesongvær for å gi god avling ved utendørsdyrking av fiken. Treet bør dyrkes i en stor potte som begrenser rotveksten og gjør at den vokser til dvergstørrelse, potten kan senkes ned i jorden. På etablerte planter knipes tuppen på nye skudd sommerstid, etter at den har laget 5-6 blader.

Fikenbusk

Plantes ut og beskjæres på våren når treet er to år gammelt når det har 3 til 4 sideskudd fra hovedstammen (i 45-90 cm høyde) som har god avstand fra hverandre og som har noenlunde lik kraft. Beskjæres da som en eplebusk. Horisontale sideskudd beskjæres utenfor et oppovervendt skudd, mens horisontale skudd beskjæres til et utovervendt skudd.

Den trenes videre følgende vår med 8-10 hovedgreiner ut fra stammen eller fra sidegreinene som har skudd nært inntil hovedstammen. Disse hovedgreinene beskjæres til halv lengde på våren, mens skudd som ikke skal bli en del av rammeverket beskjæres tilbake slik at de har 4-5 knopper. Skudd som er malplassert beskjæres helt ned.

Etablerte fikenbusker beskjæres fra tidlig sommer til St. Hans. Man beskjærer for å gjøre busken så åpen og spredende som mulig. Tuppen på nye skudd knipes på sommeren når det har laget 5-6 blader.

Fikenvifte

Har samme greinstruktur som andre fruktbuskvifter, men hovedgreinene må ha større mellomrom på grunn av fikentreet store blader. Man trenger en vegg som er minst 2 meter høy og 4 meter vid. Første vår beskjæres de 2 sideskuddene som illustrert tilbake kun noen cm hvis det er solide skudd, de beskjæres tilbake til halv lengde hvis de er svake. Målet er å lage ca. 6 hovedribber på hver side i løpet av 2 eller 3 år.

Etablerte vifter må beskjæres fra tidlig sommer til St. Hans.